Blog

Staň sa superbesedárom (spisovateľský workshop pre spisovateľov, učiteľov a milovníkov čítania)

Staň sa superbesedárom (spisovateľský workshop pre spisovateľov, učiteľov a milovníkov čítania)

blog, Tukan, V Jablku
Za posledných pár rokov mám za sebou niekoľko desiatok tisíc "odbesedovaných" detí. A nie len tak ledabolo, ale zjavne veľmi úspešne. Deti aj učitelia bývajú nadšení a stáva sa mi, že kráčam mestom, napríklad Tornaľou a deti, ktoré náhodou stretnem, mi nadšene mávajú a zdravia ma a pýtajú sa, kedy zase prídem, prípadne, či by som miesto klauna neprišiel spraviť narodeninovú párty :D Tak mi napadlo, že by som sa s vami podelil o svoje know how, lebo okrem prezúvok je aj zopár ďalších tajných ingrediencií, bez ktorých sa dobrá beseda/vyučovacia hodina, nezaobíde ;o) - Napísali ste detskú knihu a radi by ste k nej pripravili interaktívnu besedu? Alebo ste učiteľom, ktorý by chcel deťom v priebehu roku sprostredkovať akčnými hodinami rôzne detské knihy? Ak je vaša odpoveď "áno", potom…
Čítať ďalej
Tukan, ktorý túŽIL LETieť (beseda)

Tukan, ktorý túŽIL LETieť (beseda)

blog, Tukan
Máme spolu s Tukanom za sebou besedy v Šenkviciach, Nitre, Tornali, Komárne, Dolnom Kubíne, Pliešovciach, Liptovskom Mikuláši, Vištuku, Trenčíne, Žiline, Bratislave, Šamoríne, Trnave, Dubnici nad Váhom, Rožňave, Banskej Bystrici, Dudinciach, Zaježke a Slovenskom Grobe. Podčiarknuté a zrátané, bude to okolo 1500 detí. Pred jednou z besied sa mi stalo, že pani učiteľka nesmelo podotkla: "90 minút je strašne veľa. Naše deti s vami nevydržia tak dlho besedovať." Napadlo mi, že pod pojmom "beseda" si možno predstavovať všeličo, preto skúsim popísať tú svoju pre ďalšie školy, ktoré by mali záujem. Nech nekupujete Králika s Tukanom vo vreci, ak už nás zavoláte ;o) (viac…)
Čítať ďalej
Tukan, ktorý túŽIL LETieť – recenzia

Tukan, ktorý túŽIL LETieť – recenzia

blog, ktorý túŽIL LETieť
Pred štyrmi mesiacmi mi vyšla knižka Tukan, ktorý túŽIL LETieť. Aktuálne ma čaká pekná výzva. Rád by som na jeseň vydal Tukana v Čechách (v českom jazyku) + následne začal besedovať/poletovať aj na českých školách. Veľmi sa teším, že pozvanie previesť tukana do krásneho českého jazyka, prijala pani Milena Fucimanová "česká spisovatelka, básnířka, spisovatelka a lingvistka". Najväčší masaker na preklad je stopercentne názov, ostatné už bude hračka :D Postupne mi prichádzajú recenzie, tak mi napadlo, zhromaždiť ich na jednom mieste, aby českí priatelia nekupovali tukana vo vreci ;o) - Ps: Ak máte knižku prečítanú/precítenú, určite mi pošlite váš pohľad/hodnotenie, poteším sa aj ďalším recenziám a rád ich pridám do tohto článku :) Pps: Ak máte kontakt na nejaké české školy (kdekoľvek v ČR), prosím, prepojte ma s nimi. Súdiac podľa…
Čítať ďalej
Strom – aktivizačná technika

Strom – aktivizačná technika

blog, youschooler
Začiatkom tohto roku som sa zúčastnil školenia Edukační Laboratoře, kde nám Michal Orság predstavil niekoľko zaujímavých techník, medzi nimi aj Strom. Technika sa mi veľmi osvedčila aj s deťmi, aj s dospelákmi, tak by som vám rád pozdieľal, ak by ste chceli skúsiť aj vy. Zároveň som túto techniku skúsil dostať aj do online verzie (zatiaľ nie veľmi úspešne, ale pridávam aj video z tohto pokusu, možno tam tiež nájdete nejakú inšpiráciu). (viac…)
Čítať ďalej
Kapurková

Kapurková

blog, Denník bývalého alkoholika
Pred dvoma rokmi som po desiatich rokoch prvoligového chľastania ukončil kariéru aktívneho alkoholika. Žiadna veľká veda, povedal som si, že stačí a stačilo. Keďže máme aktuálne doma pootvárané fľaše a nič to so mnou nerobí, usúdil som, že je najvyšší čas na kapurkovú, alebo ak chcete, na záverečnú bodku za touto kapitolou môjho života. Tá sa sčista-jasna objavila v lese, kde som začiatkom tohto leta meditoval a súznel s prírodou. Bodkou je pieseň 10 malých štamprlíkov, alias záhada prázdnej fľaše. Verím, že je to dôstojná bodka (v Rusku vodka ;o) a teším sa na váš feedback. My sme si ju s chalanmi z kapely 6.deň v garáži riadne uŽILI a na koncertoch to pri tejto piesni vidím na totálny úLET :) (viac…)
Čítať ďalej
V jablku (Metodika k workshopu s interaktívnou knihou)

V jablku (Metodika k workshopu s interaktívnou knihou)

blog, V Jablku
Vyzerá to, že je v obehu pár stovák mojich "jabĺk" a keďže viem, že mnohé našli domov u kolegov, učiteľov, napadlo mi, že spíšem jednoduchú metodiku toho, ako viesť workshop s touto knihou. Alebo presnejšie, ako ho vediem ja, keď mám tú česť zavítať na besedu. Verím, že sa nájdu učitelia, ktorí to skúsia, veď zmysluplného blbnutia v škole čo? Zmysluplného blbnutia v škole nie je nikdy dosť ;o) (viac…)
Čítať ďalej